امروزه جراحی لاغری به یکی از آخرین شیوه های کاهش وزن موسوم شده است و کسانی که از انواع رژیم های غذایی و فعالیت های ورزشی پاسخ نگرفته اند، از روش های جراحی برای کاهش وزن کمک می گیرند. از میان انواع جراحی لاغری، عمل لاغری ناحیه شکم بسیار بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است. کاهش وزن قابل توجه، می تواند سبب بهبود کیفیت زندگی و ساده تر شدن انجام بسیاری از فعالیت های روزانه برای افراد شود. همینطور از مهم ترین فواید کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به بیماری های مربوط به چاقی همانند دیابت نوع دوم، کلسترول و فشار خون بالا و آپنه خواب می باشد. با این حال سوالات بسیاری درباره اینکه این جراحی ها چه میزان در کاهش وزن موثر هستند، آیا بازگشت دارند و آیا عوارضی به همراه دارند یا خیر؟ در این مقاله به صورت جامع به معرفی انواع عمل های کلی و موضعی لاغری خواهیم پرداخت.
مهم ترین عناوین مقاله:
Toggleیکی از شیوه های مقابله با چاقی، انجام عمل لاغری معده است. جراحی لاغری به طور معمول سبب لاغری فوری می شود و به همین علت عوارض متعددی به همراه دارد که آن را به یک شیوه پر ریسک لاغری مبدل می کند. عمل لاغری به چند روش انجام می شود. بعضی از عمل های لاغری با جراحی عمومی و بعضی دیگر با جراحی جزئی و سرپایی یا به کمک دستگاه های لاغرکننده انجام می شود. در پی کاهش حجم معده، اشتها و غذای مصرفی فرد هم کم شده و بعد از مدتی کاهش وزن اتفاق می افتد. در این مطلب به صورت جامع برای شما آن ها را شرح داده ایم.
نسبت به آناتومی بدن هر شخص و نیازش به کاهش وزن، شیوه های بسیاری برای کاهش وزن و حذف چربی های مازاد بدن وجود دارد، بعضی از مهم ترین آن ها عبارتند از:
در این جراحی بای پس معده بخش بالای معده برش می خورد و باقی مانده معده را می بندد که سبب کاهش حجم دریافتی و جذب در وعده های غذایی می شود.
عمل لاغری ابدومینوپلاستی یا اصطلاحا لیفت شکم، روشی است که با حذف چربی و پوست اضافی و همچنین سفت کردن عضلات دیواره شکم، باعث صاف شدن شکم شما می شود.
این نوع جراحی سبب کاهش اندازه معده شما می شود. جراحی اسلیو معده به عنوان یک شیوه کم تهاجم به روش لاپاراسکوپی انجام می شود. یک لوله بلند و ظریف از طریق ایجاد چندین برش ریز وارد شکم شما می شود. این جراحی سبب تقسیم معده شما به دو قسمت نابرابر می شود. با این کار معده به شکل موز تغییر داده شده که تنها حدود 25 % سایز اصلی آن است. تحقیقات نشان داده اند که طی18 الی 24 ماه پس از انجام عمل اسلیو 50% از وزن خود را از دست خواهید داد.
در جراحی بای پس روده پس از انجام جراحی اسلیو معده، روده اثنی عشر و آخرین قسمت روده کوچک تقسیم شده و سه چهارم از روده کوچک بریده می شود. سپس قسمت بالایی روده کوچک به آخرین قسمت آن متصل می شوند. در این حالت شما مصرف غذای کمتری دارید زیرا حفره معده قادر به نگه داشتن غذای زیادی نیست و کالری کمتری جذب خواهد شد.
در این شیوه چند بخشی و پیچیده حدود 80% معده حذف می شود. در این عمل جراحی بخش اعظمی از دستگاه گوارش را طی اتصال با بخش انتهایی روده به روده اثنی عشری نزدیک به معده دور می زنند. این عمل لاغری میزان غذای مصرفی را به شدت محدود می کند و سبب کاهش جذب غذا می گردد.
در جراحی امگا لوپ، اندازه کیسه معده کاهش می یابد و به روده کوچک متصل می شود. این امر سبب می شود که غذای صرف شده، دوازدهه و قسمت اول روده کوچک را دور بزند. این امر سبب احساس سیری زود تر و جذب کالری کمتر می گردد که در نهایت باعث کاهش وزن می شود.
این شیوه لاغری که به جراحی پلیسه معده نیز مشهور است، مثل جراحی بای پس معده یا امگا لوپ، احتیاجی به دستکاری روده ندارد. همینطور مثل جراحی اسلیو معده بازگشت ناپذیر نیست و بخشی از معده حذف نمی شود و همچون بعضی از جراحی های لاغری مثل لاغری با حلقه، داخل معده شی خارجی قرار نخواهد گرفت و تنها چند بخش معده جمع شده و بخیه میخورد. این امر سبب کوچک شدن سایز معده می شود.
در جراحی لیپوماتیک، لوله های ظریفی را با استفاده از بیحسی موضعی به منظور ایجاد ارتعاش در بافت چربی زیر پوست، به زیر پوست می فرستند تا باعث تخلیه و ساکشن آن شوند.
در شیوه لیپولیزر ابتدا بافت چربی توسط لیزر سوزانده شده و سپس آن را تخلیه یا به اصطلاح ساکشن می کنند. چربی خارج شده از بدن همچون چربی خارج شده در جراحی لیپوماتیک، قابل ترانسفر و برجسته سازی نقاط دیگر بدن نیست.
در عمل کرایولیپولیزر که یک عمل لاغری موضعی است، کنداکتوری روی قسمت مورد نظر قرار می گیرد و با استفاده از مکش، آن قسمت بدن را بالا کشیده و بعد از آن با سرمادهی سریع، سبب شکستن چربی های زیر پوست شده و به تدریج از راه کبد و کلیه ها دفع خواهد شد. این شیوه لاغری اغلب برای شکم، پهلو ها و پاها به کار می رود.
در جراحی حلقه معده، یک حلقه سیلیکونی را دور بخش فوقانی معده قرار می دهند که سبب تقسیم معده به دو قسمت نامساوی می شود. این عمل قابل بازگشت است و در صورت نداشتن نتیجه یا ایجاد مشکلات، می توان حلقه را با جراحی دیگری برداشت.
در روش باندینگ شکمی برای کاهش وزن، پزشک جراح باندی با قابلیت باد کردن را دور بالاترین قسمت معده قرار می دهد. زمانی که این باند باد می شود سبب فشرده شدن معده می شود، درست مثل کمربندی که شلوار را حفظ و جمع می کند. این امر سبب تقسیم معده به دو بخش می شود. قسمت کوچک سبب محدود شدن غذای دریافتی می شود. با این روش ساده، امکان دارد نسبت به سایر شیوه ها کاهش وزن کمتری را مشاهده کنید و مجبور باشید به صورت دوره ای برای تنظیم مجدد باند اقدام کنید.
از پیامد های بارداری و زایمان، افتادگی شکم و پوست می باشد. بعضی از مادران باردار می خواهند همزمان با عمل سزارین، جراحی لیفت شکم یا ابدومینوپلاستی را نیز انجام دهند تا فورا پس از زایمان به تناسب اندام برسند و دچار چاقی شکمی نشوند. این جراحی همزمان، به آمادگی بدنی فرد و تبحر پزشک جراح بستگی دارد.
بر اساس تحقیقات انجام شده عمل لاغری می تواند منجر به رفع کامل یا بهبودی چشمگیر بسیاری از مشکلات و بیماری های ناشی از چاقی شود. برخی از این بیماری ها شامل موارد زیر می شوند:
قاعدتاً همه افراد نمی توانند تحت این عمل جراحی قرار بگیرند و حتماً باید واجد برخی شرایط باشند. مهم ترین شرایط انجام این عمل به شرح زیر می باشد:
در طی یک سال الی 18 ماه بعد از جراحی لاغری، فرد حدود 60 درصد از وزن اضافه خود را از دست می دهد. دقت کنید که تنها انجام این جراحی برای کاهش وزن کافی نمی باشد بلکه برای نتیجه گیری بهتر و رسیدن به لاغری لازم است بعد از جراحی تمرینات ورزشی مناسب داشته باشید و هم چنین مواد غذایی مقوی و سالم میل کنید که بر روی کاهش وزن تاثیرگذار باشد.
حداقل از سن 18 سالگی و حداکثر تا 60 سالگی می توان برای انجام جراحی لاغری اقدام کرد. البته در شرایط خاصی که شدت چاقی زیاد بوده و خطراتی برای فرد به وجود آورده باشد می توان این بازه را گسترده کرد و خارج این محدوده سنی هم عمل را انجام داد.
هرچند عمل لاغری یک جراحی کم خطر است اما ممکن است مانند همه جراحی ها عوارضی در پی داشته باشد. برخی از این عوارض به شرح زیر می باشند:
هزینه جراحی لاغری هر ساله و با توجه به تعرفه هایی که اعلام می شود تعیین می گردد، البته که این هزینه ثابت نیست و عوامل بسیاری بر روی آن اثرگذار هستند. برخی از این عوامل به شرح زیر می باشند:
از اولین فاکتور های تاثیرگذار بر روی هزینه می توان به دستمزد پزشک مورد نظر اشاره کرد. طبیعتاً دستمزد جراحان معروف و ماهر بسیار بیشتر از پزشکان معمولی می باشد. پیشنهاد ما این است که برای انجام این عمل حتماً به یک پزشک متبحر و متخصص مراجعه کنید هر چند که مجبور هستید هزینه بیشتری بابت عمل پرداخت کنید، اما بدانید که ارزشش را دارد.
معمولاً هزینه عمل چاقی در بیمارستان های دولتی ارزان تر از بیمارستان های خصوصی و کلینیک های مجهز می باشد. بنابراین نوع بیمارستان نیز از عوامل موثر بر هزینه این عمل به شمار می آید.
هزینه عمل معده در هر یک از شهرهای کشور نرخ متفاوتی دارد. به طور مثال هزینه ای که بابت این عمل در شهر تهران باید پرداخت کنید کمی بالاتر از شهرهای دیگر می باشد.
بعضی افراد برای انجام عمل جراحی لاغری به عمل های مکمل نیاز دارند و یا باید تحت شرایط خاص مورد جراحی قرار بگیرند، در این صورت هزینه جراحی معده گران تر خواهد شد.
برای انجام جراحی لاغری تجهیزات و وسایلی مورد استفاده قرار می گیرند که به قیمت نرخ روزانه دلار محاسبه می شوند. قیمت این تجهیزات بر روی هزینه عمل تاثیر مستقیم دارد.
شرکت های بیمه معمولاً هزینه جراحی هایی را که جنبه زیبایی دارند، پرداخت نمی کنند. اما از آن جایی که جراحی های لاغری، عمل های درمانی محسوب می شوند معمولاً تحت پوشش بیمه قرار می گیرند. البته توجه داشته باشید که قبل از عمل باید اطلاعات دقیق تر را از بیمه گذار خود دریافت کنید تا به مشکلی درباره هزینه عمل برخورد نکنید.
نکته مهم در جراحی های لاغری این است که حتی با انجام چنین عمل هایی می بایست به برنامه غذایی و فعالیت ورزشی روزانه پایبند باشید.